Startside Reiseblogg Overskrifter Arkiv Om oss / kontakt Bakgrunn Ruteplan/kart Forberedelser Statistikk MinSykkelErLastetMed Linker Erfaringer Takk til in English Tine på tur
Alternative ruter

Alternative ruter


Gjennom langvarig nysgjerrighet og ønske om å gjøre en slik lang tur, har mange alternative ruter vært vurdert og undersøkt. Her er noen av forslagene vi har vært gjennom:


Mange spennende muligheter

Alternativ 1: Den umulige ruten

Noen av oss tiltrekkes av det ukjente og søker alltid ditover. Slik dukket forslaget om veien gjennom Burma og Bhutan seg, men dette lot seg vanskelig gjøre. Litt enkel research viste at utlendinger ikke kan krysse noen grensestasjoner på land, men må fly inn og ut igjen. Dette fungerer jo dårlig for syklister som ønsker én sammenhengende linje på kartet sitt. Slik ble forslaget forkastet nesten før vi hadde påbegynt uforskingen av ruteforslaget.

Alternativ 2: Silkeveien og Sentral Asia

Fra skoletida husker vi vel alle den spennende historien om den viktige handelsruta mellom Kina og Østen og Europa; Silkeveien, og hvor spennende hadde det ikke vært å følge i slike gamle ferdselsårer? Det gikk raskt opp for oss at Silkeveien ikke er én entydig rute slik navnet skulle tilsi, men et virvar av ruter mellom øst og vest.

På grunnlag av andres sykkelreiseberetninger syntes det som det mest gjennomførbare alternativet ville være sykle nordover gjennom Kina i grenseland mot Tibet og gjennom den smale korridoren ovenfor Taklaman-ørkenen og havne i Sentral Asias, for oss, ukjente områder. Kirgististan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkemenistan, Kazakhstan og Adsjerbastan er land de fleste har hørt om, men vet minimalt om. Og det gjør dem desto mer spennende!

Årsaken til at det ikke ble dette rutevalget var flerdelt. Generellt er de tidligere Sovjet-statene et byråkrati-helvete når det gjelder visumanskaffelser, og smått utrygge med mye korrupsjon og mafia-virksomhet. I Kazakhstan var de endeløse slettene lite fristende, og Uzbekistan har en drepende varm ørken.

Dessuten måtte vi syklet i Tibets grenseområder om vinteren, noe som fort kunne blitt både kaldt og snøfyllt.

Alternativ 3: Den spinnville ideen

I et sinnsykt øyeblikk var vi inne på ideen om å sykle østover Kina, hele lengden av Japan og videre opp Kamschakta-halvøya, Russland og til slutt krysse Beringstredet over til Alaska. Det finnes folk som har gjort dette, men de har måttet skaffe seg meget spesielle tillatelser og krysse for egen maskin over isen om vinteren, eller i kajakk eller med båt, men dette er ikke enkelt å organisere da det er et ømfintlig område mellom Russland og USA.

Videre var ideen da å krysse Canada og deler av USA og Island, men dette forslaget var nok det minst aktuelle av dem alle. Vi ville da bare ha syklet enda lenger vekk, og forslaget ville være vanskelig gjennomførbart uten mektige kontakter for å få "åpnet" Beringstredet. I tillegg finnes det knapt veier i det nord-østlige Russland. Dismissed!

Alternativ 4: Drømmeruten

Den desiderte drømmeruten ville gått gjennom sørlige Tibet mot Nepal, krysset Nepal og fortsatt videre inn i India. Videre skrå over til Pakistan, krysse landet inn til Iran. Iran på skrå kunne blitt en interessant opplevelse der Elina ville måttet sykle i "burka" med lange kjoler og skaut som ville dekket det meste. Fra Iran ville vi tatt veien videre til Tyrkia og videre opp gjennom Europa.

Denne ruten er en stor favoritt fordi den spenner over så vidt forskjellige kulturer og land med spesiell historiebakgrunn. Her er alt fra tibetanere, muslimer og kurdere i rekkefølge den ene folkegruppen etter den andre, som vi tror hadde gjort denne ruten speseielt spennende. Årsaken til at denne ikke ble valgt er at den er en del lenger enn det tid og midler til rådighet tillater, samtidig som det er vanskelig å spare penger ved å campe i disse landene.

Vi føler oss også litt usikre på land som Pakistan og Iran siden ingen av oss har reist i muslimske land før og det ville vekke ekstra oppmerksomhet å komme syklende her. Dette er land vi gjerne vil komme tilbake til på sykkel ved en senere anledning når reiseerfaringen er blitt litt bedre på land som dette. Ei heller er situasjonen ved grenseområdene mellom India og Pakistan og Pakistan og Iran helt trygge, så vi sparer forslaget til en annen gang.

Dermed ble korteste (omtrent), rimeligste og samtidig et spennende rutealternativ; gjennom Kina, Mongolia og Russland. Det er rimelige land å leve i, og fra Mongolia og hjem kan det campes flittig. Det vil også være endeløse sletter og ørken her, men vi håper at vi også takler dem. Gobi-ørkenen vil dog være mer kald enn varm i april.